O ποταμός της Έρκυνας πηγάζει από το νότιο τμήμα της Λιβαδειάς, διασχίζει το κέντρο της πόλης και εκβάλλει στον Βοιωτικό Κηφισό. Η περιοχή των πηγών του ποταμού, γνωστή ως Κρύα, είναι φυσικό πάρκο, που βρίσκεται στην έξοδο φαραγγιού. Αποτελεί κύριο τόπο αναψυχής και περιπάτου, καθώς και πόλο έλξης τουριστών με κύρια χαρακτηριστικά τα αιωνόβια πλατάνια, τους μικρούς καταρράκτες και τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια.
Σύμφωνα με τη μυθολογία, η ροή του ποταμού ξεκίνησε κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού της Έρκυνας με τη Περσεφόνη. Η Έρκυνα, η Νύμφη του ποταμού και κόρη του Tροφωνίου, ήταν φίλη της Περσεφόνης, κόρης της θεάς Δήμητρας, πριν από την απαγωγή της δεύτερης από τον Πλούτωνα. Ενώ τα δύο κορίτσια έπαιζαν με μια χήνα στο άλσος Τροφωνίου, το πτηνό απομακρύνθηκε και κρύφτηκε μέσα σε μια σπηλιά. Η Περσεφόνη για να τo πιάσει, μετακίνησε την πέτρα που βρισκόταν στην είσοδο και ορμητικό νερό ξεχείλισε. Μία πηγή, λοιπόν, ξεπετάχτηκε από τη γη, η πηγή της Έρκυνας. Από τότε στα νερά της έρχονταν να λουστούν οι πιστοί που ζητούσαν χρησμό από το Μαντείο του Τροφωνίου, το οποίο βρισκόταν σε μικρή απόσταση.
Τα ορμητικά νερά του ποταμού χρησίμευαν τον 19ο αιώνα, ώστε να κινούνται οι τροχοί των μύλων και οι μηχανές των εργοστασίων, συμβάλλοντας καθοριστικά στη βιομηχανική ανάπτυξη της πόλης. Στις δύο όχθες της Έρκυνας στήθηκαν εκκοκκιστήρια, πιεστήρια, νηματουργεία, κλωστήρια, αλευρόμυλοι και νεροτριβές. Σήμερα, ο Νερόμυλος και η Νεροτριβή αποτελούν δύο χαρακτηριστικά κτήρια εκείνης της εποχής.
Επάνω στις πηγές της Κρύας βρίσκεται το εξαιρετικής αρχιτεκτονικής κατασκευής τουριστικό περίπτερο «ΞΕΝΙΑ», καθώς και εστιατόρια, καφετέριες και ταβέρνες. Κατά μήκος του ποταμού που διαρρέει την πόλη έχουν διαμορφωθεί πάρκα αναψυχής, παιδικές χαρές και αναψυκτήρια. Συγκεκριμένα, ο Πεζόδρομος Ορφέως πίσω από το παλιό ΚΤΕΛ διαθέτει καφετέριες, χώρους εστίασης, παιδική χαρά και αποτελεί πάρκο διοργάνωσης εκδηλώσεων. Στη συνέχεια, βρίσκεται ο Πεζόδρομος Έρκυνας πίσω από το εργατοϋπαλληλικό κέντρο, όπου ξεχωρίζουν τα ουζερί και τα αναψυκτήρια δίπλα στο ποτάμι. Λίγο πιο κάτω, υπάρχει το πάρκο αναψυχής Έρκυνα απέναντι από το διοικητήριο προσφέροντας δυνατότητες άθλησης και υπαίθριων δραστηριοτήτων στους πολίτες.