Λιβαδειά, 13/09/2017
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Αμερικανός Πρέσβης κ. Goeffrey Pyatt επισκέφθηκε χθες τη Λιβαδειά, όπου συναντήθηκε με τη Δήμαρχο Λεβαδέων, κ. Γιώτα Πούλου, την Αντιπρόεδρο της ΚΕΔΗΛ, κ. Κοσμίδη Πανωραία, τους εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), κ. Γιώργο Τσαρμπόπουλο και κ. Ελισσάβετ Ναζλή, εργαζόμενους της ΚΕΔΗΛ, θεσμούς και φορείς που συνεργάζονται και στηρίζουν την ΚΕΔΗΛ.
Στόχος της συνάντησης ήταν η ενημέρωση του Αμερικανού Πρέσβη από την Δήμαρχο Λεβαδέων για τον τρόπο υλοποίησης και λειτουργίας του προγράμματος φιλοξενίας προσφύγων που υλοποιεί ο δήμος μέσω της ΚΕΔΗΛ από τον Νοέμβριο του 2016.
Η Δήμαρχος Λεβαδέων, αφού καλωσόρισε τον Αμερικανό Πρέσβη στη Λιβαδειά, δήλωσε την συμπαράστασή της για τους πληγέντες των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και Καραϊβικής από τους κυκλώνες Χάρβευ και Ίρμα και ανέφερε ότι στο μέλλον η κλιματική αλλαγή θα αποτελεί η βασική αιτία μετακίνησης των πληθυσμών σε άλλες χώρες.
Στη συνέχεια, παρουσίασε τα βασικά σημεία του ESTIA – Πρόγραμμα στήριξης έκτακτης ανα΄γκης για την ένταξη και τη στέγαση που υλοποιεί η ΚΕΔΗΛ με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας. Ανέφερε τις δυσκολίες και τα προβλήματα που προέκυψαν πριν και κατά την διάρκεια υλοποίησης του και επισήμανε τις σημαντικές απαιτήσεις που έχει το πρόγραμμα σχετικά με την ενσωμάτωση και την ένταξη των προσφύγων στη τοπική κοινωνία.
Ευχαρίστησε το Δίκτυο Αλληλεγγύης, το ιατρικό προσωπικό του Γ.Ν. Λιβαδειάς, το ΠΕΔΥ Λιβαδειάς και τους Διευθυντές Εκπαίδευσης του Ν. Βοιωτίας για το έργο και την στήριξή τους όλο αυτό το διάστημα που υλοποιείται το πρόγραμμα.
Ανέφερε επίσης ότι 570 πρόσφυγες έχουν διαμείνει στη Λιβαδειά εκ των οποίων οι 211 έχουν μετεγκατασταθεί σε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα. Σήμερα, ο αριθμός των προσφύγων ανέρχεται σε 337, δηλαδή σε 60 οικογένειες.
Τέλος, ζήτησε την συνδρομή του Αμερικανού Πρέσβη για την τήρηση της συμφωνίας Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να σταματήσουν οι ανεξέλεγκτες ροές προσφύγων στην Ελλάδα για να σχηματιστούν πολιτικές ομαλής ένταξης και ενσωμάτωσης.
Ο Αμερικανός Πρέσβης, κ. Pyatt εξέφρασε την χαρά του για την επίσκεψή του στο Δήμο Λεβαδέων, ιδιαιτέρως με αφορμή την ενημέρωσή του σχετικά με το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων.
Τόνισε, ότι η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος είναι ευθύνη των Ευρωπαίων και όχι μόνο της Ελλάδας, η οποία έχει δείξει υπέροχη γενναιοδωρία σε σχέση με όσους έχουν ασχοληθεί με το προσφυγικό.
Ο κ. Pyatt αναφέρθηκε στον εξαιρετικό τρόπο που ο Δήμος Λεβαδέων φιλοξενεί τους πρόσφυγες στην πόλη, καθώς και στον τρόπο που η κοινωνία των πολιτών ανταποκρίθηκε σε αυτήν την πρόκληση.
Εξέφρασε την επιθυμία, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να συνδράμουν από την πλευρά τους και θέλησε να μάθει πώς πραγματοποιείται η ένταξη των παιδιών – προσφύγων στα σχολεία, καθώς και πώς θα εξελιχθεί το πρόγραμμα το 2019, που θα υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο χρηματοδότησης.
Από την πλευρά του, ο κ. Γιώργος Τσαρμπόπουλος αναφέρθηκε στην πορεία του προγράμματος στέγασης από την αρχή του 2016 μέχρι και σήμερα. Τόνισε τη σημασία εμπλοκής της τοπικής αυτοδιοίκησης, που αποτελεί σήμερα προτεραιότητα της Ύπατης Αρμοστείας, για μια σειρά λόγους που έχουν να κάνουν τόσο με την ομαλή λειτουργία του προγράμματος και τη σύνδεσή του με πρωτοβουλίες και δράσεις κοινωνικής ένταξης, όταν φορείς υλοποίησης είναι οι Δήμοι, όσο και με τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν για την τοπική κοινωνία. Όλα αυτά, με πρώτιστο μέλημα την εξασφάλιση στέγασης σε συνθήκες αξιοπρέπειας για τους πρόσφυγες.
Ο κ. Τσαρμπόπουλος εξήρε επίσης την πρωτοβουλία και αποφασιστικότητα της Δημάρχου Λεβαδέων, δεδομένου ότι ήταν η πρώτη επέκταση του προγράμματος στέγασης σε διαμερίσματα σε δήμο της περιφέρειας (πέραν της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης), η επιτυχία του οποίου ενθάρρυνε και άλλους δήμους να ακολουθήσουν. Σήμερα, υλοποιείται με 8 φορείς τοπικής αυτοδιοίκηση, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λιβαδειά, Κρήτη, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Λάρισα και Νέα Φιλαδέλφεια – Νέα Χαλκηδόνα. Τέλος, συνεχάρη την ΚΕΔΗΛ, το ιατρικό και εκπαιδευτικό προσωπικό της πόλης, καθώς και τους εθελοντές και όλη την τοπική κοινωνία που αγκάλιασαν το πρόγραμμα.
Το ESTIA – Πρόγραμμα στήριξης έκτακτης ανάγκης για την ένταξη και τη στέγαση που υλοποιείται από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Λεβαδέων (ΚΕΔΗΛ) με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και με χρηματοδότηση της Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.