Ο Παρνασσός είναι βουνό της Στερεάς Ελλάδας και εκτείνεται στους νομούς Βοιωτίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας. Στα βορειοδυτικά ενώνεται με τη Γκιώνα, ενώ στα νότια συνδέεται με τη Κίρφη. Είναι ένα από τα υψηλότερα βουνά της Ελλάδας με υψόμετρο 2.457 μέτρα. Η σημαντική βιοποικιλότητα, τόσο της χλωρίδας όσο και της πανίδας, οδήγησε τους αρμόδιους φορείς στη δημιουργία του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού. Η δενδρώδης βλάστηση περιλαμβάνει τα δάση της κεφαλληνιακής ελάτης, της μαύρης πεύκης και των φυλλοβόλων δρυών. Η πανίδα αποτελείται από ζώα κοινά στον ελληνικό χώρο, αρπακτικά κυρίως πουλιά και ερπετά. Το έδαφος του Παρνασσού είναι πολύ πλούσιο σε κοιτάσματα βωξίτη.
Σύμφωνα με τη μυθολογία, πήρε το όνομά του από τον ήρωα Παρνασσό, γιο του Ποσειδώνα και της νύμφης Κλεοδώρας. Η ίδρυση του Μαντείου των Δελφών στις νοτιοδυτικές πλαγιές του προσέδωσε αίγλη στο βουνό από την αρχαιότητα έως σήμερα και το συνέδεσε με τον θεό Απόλλωνα. Στα μέσα του 19ου αιώνα ένα λογοτεχνικό ρεύμα με τον όρο παρνασσισμός αναπτύχθηκε στη Γαλλία, ύστερα από αναφορά στο ελληνικό βουνό σε ποιητική ανθολογία.
Η Δαύλεια είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στις νότιες υπώρειες του Παρνασσού κάτω από την ψηλότερη κορυφή, η οποία έχει το όνομα Λιάκουρα στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Βοιωτίας. Βρίσκεται σε υψόμετρο 402μ, κοντά στη θέση της αρχαίας πόλης με το όνομα Δαυλίς. Τα πιο χαρακτηριστικά αξιοθέατα είναι το Κάστρο, οι τέσσερις παλιοί νερόμυλοι, τα μαντάνια (μικρές υδροκίνητες οικογενειακές μονάδες), το Παλιό Ρολόι και οι λιθόκτιστες βρύσες. Κοντά στην Δαύλεια υπάρχει σύγχρονο μνημείο με αναθηματική πλακέτα πλαισιωμένη από παραδοσιακή πέτρινη κατασκευή που μαρτυρεί το πέρασμα της Σχιστής Οδού, δρόμου που κατέληγε στον ιερό χώρο των Δελφών, εκεί όπου ο Οιδίποδας σκότωσε τον πατέρα του Λάιο.
Βορειότερα της Δαύλειας σε υψόμετρο 850 μέτρων βρίσκεται το γυναικείο μοναστήρι “Ιερά μονή Ιερουσαλήμ” ή Γερσαλή χτισμένο γύρω στον 11ο αιώνα. Δίπλα από το μοναστήρι εκτείνεται ο κατασκηνωτικός χώρος Λαπαθιάς και οι κατασκηνώσεις της Ι.Μ. Θηβών & Λεβαδείας μέσα σε ένα τοπίο μοναδικού φυσικού κάλλους. Το μέρος αποτελεί σημείο εκκίνησης διάφορων ορειβατικών και περιπατητικών διαδρομών.