Διαδρομές στον Ελικώνα

Τον Ελικώνα, το βουνό τον Μουσών, τον γνωρίζεις μόνον αν περπατήσεις τα μονοπάτια του, απότομα ή πλακόστρωτα. Πολλά πλακόστρωτα- λιθόστρωτα σημεία συναντάμε μέσα στις ελατόφυτες πλαγιές του και βλέπουμε λίγο από την τέχνη και τη ζωή των προγόνων μας. Από τους τοπικούς Ορειβατικούς Συλλόγους έχουν χαραχθεί πολλά μονοπάτια στον Ελικώνα και στον Παρνασσό. Η φύση είναι όμορφη και αξίζει να την απολαύσετε περπατώντας στα βουνά.

Μονοπάτια

Μπομπόκο – Λούτσα – Κολλιέδες (Καπέλο)

Διαδρομή: μέτριας δυσκολίας Διάρκεια: πέντε ώρες

Στο 4ο χιλιόμετρο του δρόμου Ανάληψη- Ελικώνας υπάρχει πινακίδα προς ενημέρωση των πεζοπόρων για ανάβαση μέσα από πυκνό δάσος και δρόμους των μεταλλείων. Η διαδρομή γίνεται σε υψόμετρο από 800 έως 1486 μέτρα..

Μπομπόκο – Προφήτης Ηλίας

Διαδρομή: εύκολη  Διάρκεια: μιάμιση ώρα

Από το 4ο χιλιόμετρο του δρόμου Ανάληψη – Ελικώνας συναντάμε την πινακίδα, που μας ενημερώνει για την πορεία που θα ακολουθήσουμε μέσα από ελατόφυτη πλαγιά και πλακόστρωτο μονοπάτι για να φτάσουμε στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία.

Μπομπόκο – Ξηροβούνι

Διαδρομή: εύκολη   Διάρκεια: μιάμιση ώρα

Στο 4ο χιλιόμετρο του δρόμου Ανάληψη – Ελικώνας συναντάμε πινακίδα στα αριστερά που ενημερώνει για την πορεία μας μέσα από ελατόφυτη πλαγιά. Η πορεία καταλήγει στο Ξηροβούνι. Η θέα προς τη Λιβαδειάς και τον κάμπο της Κωπαΐδας είναι πανέμορφη.

Προφήτης Ηλίας – Λούτσα Τζαβέλα – Ρόνιες – Ελικώνας ή Μεγάλη Λούτσα

Διαδρομή: μέτριας δυσκολίας  Διάρκεια: δυόμιση ώρες

Από το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία ακολουθώντας τα σήματα διασχίζουμε κάθετα τον δρόμο, στην περιοχή Λούτσα Τζαβέλα. Από εκεί ανηφορίζουμε, μέσα από ελατόφυτη πλαγιά, ως τις Ρόνιες και συναντούμε το μονοπάτι 22 με κατεύθυνση στα αριστερά που καταλήγει στην πλατεία του χωριού Ελικώνας. Εναλλακτικά, μόλις συναντήσουμε το μονοπάτι 22 μπορούμε να μην στρίψουμε αριστερά, αλλά να ακολουθήσουμε το μονοπάτι για περίπου 30’ ώσπου να φτάσουμε στις Άνω Ρόνιες. Από εκεί κινούμαστε προς τα αριστερά και φτάνουμε στην κορυφή Μεγάλου Λούτσα με την υπέροχη θέα στον Κορινθιακό κόλπο.

Κυριάκι- Μεγάλη Λούτσα (Καψάλα)

Διαδρομή: μέτριας δυσκολίας   Διάρκεια: τρεισίμιση ώρες

Μέσα από την πλατεία του Κυριακίου ακολουθούμε ανηφορική πορεία προς την κορυφή της Μεγάλης Λούτσας.

Κατασκηνώσεις Παλιομηλιάς – Μεγάλη Λούτσα (Καψάλα)

Διαδρομή: μέτριας δυσκολίας   Διάρκεια: τρεισίμιση ώρες

Η ανάβαση ξεκινά από το δασικό δρόμο Ελικώνας- Παλιομηλιά. Μετά τις κατασκηνώσεις, συναντάμε στα δεξιά τα πρώτα σημάδια. Μετά από μία ώρα ανηφορική πορεία μέσα στο πυκνό δάσος από έλατα η πρώτη στάση στη θέση Μπαλκόνι μάς αποζημιώνει με τη θέα που προσφέρει. Η ανάβαση συνεχίζεται μέσα από δολίνες(μικρές λίμνες) και φτάνουμε στην κορυφή.

Ανάληψη- εκκλησάκι Αγ. Γεωργίου

Διαδρομή: εύκολη   Διάρκεια: μίας ώρας

Από την δεξαμενή του χωριού Ανάληψη ακολουθούμε το ανηφορικό μονοπάτι που φτάνει στον προαύλιο χώρο του Αγ. Γεωργίου. Η τοποθεσία προσφέρεται για μικρή ανάπαυλα με ωραία θέα δίπλα στην πέτρινη βρύση.

Προφήτης Ηλίας – Κολλιέδες (Καπέλο)

Διαδρομη: δύσκολη    Διάρκεια: δυόμιση ώρες

Η ανάβαση γίνεται σε αρκετά ανηφορική πλαγιά.

Αρβανίτσα – Όσιος Σεραφείμ

Διαδρομή: εύκολη   Διάρκεια: μιάμιση ώρα

Από την Αρβανίτσα κινούμαστε προς την τοποθεσία Σταυρός και από εκεί πηγαίνουμε δεξιά προς το πηγάδι. Ακολουθώντας το πλακόστρωτο μονοπάτι φτάνουμε στο μοναστήρι του Οσίου Σεραφείμ.

Μονοπάτι 22

Συνδέει τον Παρνασσό με την Πάρνηθα. Ξεκινά από την Αγόριανη του Παρνασσού και περνώντας από τα βουνά Κίρφη, Ελικώνα, Κορομπίλι, Κιθαιρώνα, Πάστρα καταλήγει στην Πάρνηθα (καταφύγιο Μπάφι). Στον ορεινό όγκο του Ελικώνα περνά ανηφορίζοντας από την κοιλάδα των Μουσών και τη δύσβατη πλαγιά του Ζαγαρά. Συνεχίζει δυτικά του χωριού Ασκρη και κατευθύνεται προς την Ιπποκρήνη και το Χαλίκι. Μεγάλο τμήμα συνεχίζει σε χωματόδρομο και άσφαλτο από την περιοχή Κορομηλιά μέχρι το χωριό Αγία Άννα. Από εκεί ένας κλάδος ανεβαίνει την Παλιοβούνα. Ο άλλος, σε ένα μικρό τμήμα του είναι άσφαλτος και μετά γίνεται λιθόστρωτο μονοπάτι που οδηγεί στην Αρβανίτσα. Από εκεί το μονοπάτι συνεχίζει προς τα βόρεια και ανηφορίζει προς τον Ελικώνα (Ζερίκι). Συνεχίζει με μικρή ανάβαση από τις Ρόνιες και κατηφορίζει στο Κυριάκι. Από εκεί μέχρι την αρχαία Στείριδα και το μοναστήρι του Οσίου Λουκά ακολουθεί τμήμα με άσφαλτο και αρκετά τμήματα σε λιθόστρωτο μονοπάτι. Ένας κλάδος του 22 ενώνει το μοναστήρι του Οσίου Λουκά με τη θάλασσα, στην τοποθεσία του αρχαίου Μεδεώνα («μονοπάτι Παυσανία»). Καλά σημαδεμένα ανηφορικά μονοπάτια περνούν από την Αράχωβα στο Ακρινό Νερό. Από εκεί ή ανηφορίζουν προς τις ψηλές κορφές του Παρνασσού ή κατηφορίζουν προς την Μονή της Αγίας Ιερουσαλήμ και τη Δαύλεια.