Καρακόλιθος 25 Απριλίου 1944

Στις 25 Απριλίου 1944 μία ομάδα ανταρτών του ΕΛΑΣ στήνει ενέδρα στη θέση Καρακόλιθος, πρόκειται για στενό πέρασμα μεταξύ δύο λόφων, και χτυπάει μία ομάδα Γερμανών αξιωματικών που κινούνταν στον επαρχιακό δρόμο με δύο αυτοκίνητα και αρκετούς μοτοσυκλετιστές. Η επίθεση του ΕΛΑΣ ήταν επιτυχής,9 Γερμανοί σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων ένας συνταγματάρχης και 3 αξιωματικοί. Κατά την συνήθη τακτική τους οι Γερμανοί προέβησαν σε αντίποινα την ίδια ημέρα.

Στις 25 Απριλίου 1944, λοιπόν, εκτελέσθηκαν 134 αμάχοι άνδρες εκ των οποίων οι 110 ήταν κρατούμενοι στις φυλακές Λιβαδειάς.
Εκτός από του κρατούμενους στις φυλακές Λιβαδειάς υπάρχουν θύματα και από Δίστομο, Κυριάκι και 39 Λαμιώτες. Πώς βρέθηκαν οι Λαμιώτες στη Λιβαδειά; Ο Mark Mazower στο βιβλίο του “Η Ελλάδα του Χίτλερ” μας εξηγεί πώς οι Λαμιώτες βρέθηκαν στην Λιβαδειά: “… Αυτό που συνέβη στη Λαμία την ημέρα του Αγίου Γεωργίου (23 Απριλίου 1944) ήταν τυπικό γι’ αυτού του είδους τις επιχειρήσεις: ξαφνικά στρατιώτες μπλοκάρισαν ένα μέρος της πόλης και όλοι οι κάτοικοι που ήταν πάνω από 14 χρονών διατάχθηκαν να σταθούν στην κεντρική πλατεία με τα χέρια ψηλά. Αξιωματούχοι της SD ήλεγχαν τα χαρτιά τους και, με την υπόδειξη ενός μασκοφόρου Ελληνα δοσίλογου, έστειλαν πολλούς στη φυλακή. Μια εβδομάδα αργότερα 35 από αυτούς οδηγήθηκαν στη Λιβαδειά και τουφεκίστηκαν εκεί. Κάποιοι σκοτώθηκαν αργότερα σε περαιτέρω αντίποινα“.