Λιβαδείτικο Πάσχα

 

Η Λιβαδειά φημίζεται για τις εορταστικές εκδηλώσεις του Πάσχα. Οι κάτοικοι γιορτάζουν την Ανάσταση και την Κυριακή του Πάσχα ακολουθώντας τα ήθη και τα έθιμα με ιδιαίτερη ευλάβεια. Η παράδοση του Ρουμελιώτικου Πάσχα συνεχίζεται και διατηρείται κυρίως μέσα από το  έθιμο του «λάκκου». Η ιδιαιτερότητα αυτή καθιστά την πόλη πόλο έλξης επισκεπτών και αποτελεί αφορμή για αντάμωμα οικογενειών και φίλων.

Οι προετοιμασίες για το γλέντι που στήνεται ανήμερα την Κυριακή του Πάσχα τείνουν να αποτελούν ιεροτελεστία. Τη Μεγάλη Πέμπτη όλοι οι κάτοικοι προμηθεύονται το αρνί και οι παρέες κάνουν τον σχεδιασμό τους για το στήσιμο του λάκκου, ενώ οι γυναίκες και τα παιδιά βάφουν τα πασχαλινά αυγά. Τη Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ η περιφορά των επιταφίων της πόλης καταλήγει στην κεντρική πλατεία, όπου ψάλλουν οι εκπρόσωποι των εκκλησιών και οι κάτοικοι της πόλης δημιουργώντας μια ιδιαίτερα κατανυκτική ατμόσφαιρα με την παρουσία και της φιλαρμονικής.

Το Μεγάλο Σάββατο γίνεται η επιλογή του μέρους , όπου θα φτιαχτεί ο λάκκος. Ο λάκκος είναι η κοινή ψησταριά, το μέρος του κήπου, της αυλής, της γειτονιάς ή της πλατείας, όπου θα στηθεί το πασχαλινό γλέντι. Οι συγγενείς, οι φίλοι και οι γείτονες θα μεριμνήσουν για όλους, ακόμη και για τον φτωχό, για τον πενθούντα και για αυτόν που είναι μόνος του, ώστε να παρευρεθούν στο λάκκο.

Την Κυριακή του Πάσχα οι διοργανωτές των λάκκων της πόλης ξυπνούν πολύ νωρίς για να ανάψουν τη φωτιά σε σωρό από κλήματα, που έχουν συγκεντρώσει από τις παραμονές, με τη λαμπάδα της Αναστάσεως. Η πόλη τυλίγεται από σύννεφα καπνού και οι μυρωδιές διαχέονται στην ατμόσφαιρα. Με ραντίσματα νερού και συχνό χτύπημα των ξύλων, ετοιμάζεται η θράκα. Όταν η θράκα είναι έτοιμη, απλώνεται για να τοποθετηθούν και ψηθούν τα αρνιά, αλλά και το κοκορέτσι, τα κοντοσούβλια και τα συκώτια ώστε να προσφερθούν ως μεζέδες. Οι άνδρες ασχολούνται με το ψήσιμο των αμνοεριφίων, ενώ οι γυναίκες στρώνουν το γιορτινό τραπέζι που είναι γεμάτο με διάφορα εδέσματα, όπως χειροποίητες πίτες, ορεκτικά, αυγά, γλυκά, κρασί και μπύρα.  Όταν το ψήσιμο των αρνιών έχει προχωρήσει, ανταλλάσσονται επισκέψεις φίλων και συγγενών από λάκκο σε λάκκο. Παντού ακούγονται γέλια κι εγκάρδιες ευχές, αθώα πειράγματα για τα μικρά ή αδύνατα αρνιά και παινέματα για τα παχιά και μεγάλα. Από παντού ακούγεται μουσική και όσο προχωρά η ώρα αρχίζουν τα τραγούδια, οι χοροί και τα κεράσματα. Οι επισκέπτες της πόλης περνώντας από τους λάκκους στις διάφορες γειτονιές δέχονται ευχές και κεράσματα, καλούνται να τσουγκρίσουν το κόκκινο αυγό, να δοκιμάσουν μεζέδες και να πιούν ένα ποτήρι κρασί. Το γλέντι κρατάει μέχρι το βράδυ.

 

Ο λάκκος του Δήμου Λεβαδέων στήνεται στις Πηγές της Κρύας, μία περιοχή εξαιρετικού φυσικού κάλλους. Οι επισκέπτες και οι παρευρισκόμενοι γεύονται δωρεάν ψητό αρνί, μεζέδες και κρασί. Τον εορτασμό πλαισιώνουν παραδοσιακά χορευτικά και μουσικά συγκροτήματα. Οι εκδηλώσεις του Δήμου Λεβαδέων κορυφώνονται τις πρώτες βραδινές ώρες στην Κεντρική Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως και στην Πλατεία Λάμπρου Κατσώνη, όπου καταξιωμένοι καλλιτέχνες και τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι ψυχαγωγούν τους δημότες και τους επισκέπτες, ενώ  ο ουρανός φωτίζεται από βεγγαλικά. Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται και τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα στην Κεντρική Πλατεία.

ΠΑΣΧΑ 2018

 

 

 

 

Βίντεο από το Πάσχα 2015